Mitä on monikulttuurisuus?
Mitä on monikulttuurisuus?
Pohdittavaa alkuun:
Pysähdy hetkeksi miettimään, mitä sinulle tuo mieleen käsite monikulttuurisuus. Entä käsitteet etnisyys ja maahanmuuttaja? Millaisissa yhteyksissä näitä käsitteitä näkee käytettävän?
Edellä mainittuja käsitteitä näkee käytettävän usein silloin, kun viitataan oman viiteryhmän ulkopuolisiin ihmisiin ja halutaan korostaa näiden erilaisuutta/toiseutta suhteessa itseen ja omaan ryhmään. Tällöin käsitteiden käytöllä on jokin ideologinen tarkoitusperä.
Yhdistyy käsitys, jonka mukaan Suomi olisi perinteisesti ollut kulttuurisesti yhtenäinen yhteiskunta.
Voidaan kuitenkin sanoa, että kaikki yhteiskunnat ovat enemmän tai vähemmän monikulttuurisia, ja myös Suomi on vanhastaan ollut monikulttuurinen.
Monikulttuurisuuden määritelmiä
Erään määritelmän mukaan monikulttuurisuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa samassa yhteiskunnassa esiintyy kaksi tai useampia erillisiä kulttuureja.
Sanan toinen merkitys viittaa poliittiseen näkemykseen yhteiskunnallisesta järjestämisestä, jolloin monikulttuurisuus on periaate, joka määrittää muun muassa vähemmistöpolitiikkaa.
Usein puhutaan myös alakulttuureista, kun viitataan vain hiukan toisistaan poikkeaviin ja usein lyhytikäisiin kulttuureihin.
Vaikka kulttuurin käsitteellä voidaan viitata myös esimerkiksi alakulttuureihin tai eri yhteiskuntaluokkien omiin kulttuureihin, monikulttuurisuudesta keskusteltaessa kulttuurin käsitteen merkitys on kapeampi. Tässä kulttuuri on lähellä etnisyyden käsitettä.
Moniarvoisuus ja monikulttuurisuus yhteiskunnassa tarkoittavat ihmisten toisistaan eroavien ominaisuuksien, taipumuksien ja erojen arvostamista niin hyväksymisenä kuin vuorovaikutussuhteina.
Nuorisotoiminnassa monikulttuurisuus tarkoittaa kynnyksen pitämistä matalana erilaisille ryhmille ja yksilöille.
Etnisyyden määritelmiä
Yksinkertaisimmillaan etnisyys määritellään monesti seuraavilla tavoilla (esim. THL)
Etninen ryhmä on ryhmä, jota yhdistää kulttuuriperintö, uskonto, kieli, alkuperä tai ulkonäkö.
Etninen vähemmistö puolestaan viittaa ryhmiin, jotka edustavat paikallisessa kulttuuriperinnössä vähemmistöä, kuten Suomessa romanit ja tataarit.
Etninen tausta merkitsee kansallisuutta, eli henkilö kuuluu johonkin kansanryhmään, kuten inkerinsuomalaisiin, kurdeihin tai romaneihin. Hän voi silti olla Suomen kansalainen.
Etnisyydellä ei kuitenkaan ole yhtä määritelmää, vaan sen käyttöä ohjaavat asiayhteys sekä puhujan intressit ja jäsennykset. Esimerkiksi suomalaisuus voidaan eri tarkoituksiin määritellä kapeasti tai laajasti.
Kuka on maahanmuuttaja?
Maahanmuuttaja on yleiskäsite, joka koskee kaikkia eri perustein maasta toiseen muuttaneita. Tilastoissa ja tutkimuksissa maahanmuuttajalla tarkoitetaan yleensä ulkomaan kansalaista, joka aikoo asua maassa pidempään. Käsitteellä voidaan joskus viitata myös sellaiseen henkilöön, joka on syntynyt Suomessa, mutta jonka vanhemmat tai toinen vanhemmista on muuttanut Suomeen (ns. toisen sukupolven maahanmuuttaja).
Maahanmuuttajat voidaan jakaa tulosyyn perusteella turvapaikanhakijoihin, pakolaisiin, perheenyhdistämisohjelman kautta tuleviin, paluumuuttajiin sekä itsenäisesti maahan muuttaviin.
Pakolainen on YK:n pakolaissopimuksen mukaan henkilö, jolla on perusteltu aihe pelätä joutuvansa vainotuksi kotimaassaan. Sota, luonnonkatastrofi tai köyhyys ei ole sopimuksen määritelmän mukaisesti pakolaisuuden syy. Suomessa kutsutaan pakolaisiksi myös niitä, jotka ovat saaneet jäädä maahan suojelun tarpeen vuoksi tai humanitäärisistä syistä.
Kiintiöpakolainen on henkilö, jolla on YK:n myöntämä pakolaisen asema ja joka kuuluu vastaanottavan maan pakolaiskiintiöön. Heidät on valittu yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa ja Suomi on myöntänyt oleskeluluvan pakolaiskiintiön puitteissa. Myös edellä mainittujen henkilöiden myöhemmin Suomeen saapuvat perheenjäsenet luetaan pakolaisiksi.
Turvapaikanhakija on henkilö, joka on kotimaassaan joutunut vainon kohteeksi ja joka anoo kansainvälistä suojelua ja oleskeluoikeutta toisesta maasta. Odottaessaan päätöstä hakemukseensa heitä ei voi pitää varsinaisesti maahanmuuttajina, koska suuri osa käännytetään maasta. Sen sijaan oleskeluluvan saaneista tulee virallisesti maahanmuuttajia.
Paluumuuttajalla tarkoitetaan henkilöä, joka palaa lähtömaahansa. Suomessa paluumuuttaja tarkoittaa entisiä tai nykyisiä Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään tai jälkeläisiään, jotka muuttavat Suomeen. Suomessa paluumuuttajiksi on sanottu myös inkerinsuomalaisia.
Pohdittavaa:
1) Katso nuorisovaltuuston monikulttuurisuuskeskustelupaneeli, jossa käsitellään edellä esiteltyjä teemoja:
Mitä uutta opit?
2) Kansalaiset feat. Medborgaren Olen suomalainen on vuoden 2014 versio kappaleesta, jonka Kari Tapio teki tunnetuksi 80-luvulla. Kappale itsessään on tuontitavaraa, sillä se on alun perin Italiasta.
Musiikkivideo vuodelta 2014:
Millaisten teemojen kautta kappaleen sanat rakentavat suomalaisuutta?
Muuttiko musiikkivideon katsominen käsitystäsi suomalaisuudesta, maahanmuuttajuudesta ja/tai
monikulttuurisuudesta? Jos, niin millä tavalla?
Maahanmuuttotermejä ja muuta faktaa (esim. opettajille) englanniksi
Lähteet:
Martikainen, T. 2013. Religion, Migration, Settlement. Reflections on Post-1990 Immigration to Finland. Boston: Brill.
Martikainen, T; Sintonen, T & Pitkänen, P. 2006. Ylirajainen liikkuvuus ja etniset vähemmistöt. Teoksessa T. Martikainen (toim.) Ylirajainen kulttuuri. Etnisyys Suomessa 2000-luvulla. Helsinki: SKS.
Taira, Teemu. 2015. Pehmeitä kumouksia. Uskonto, media, nykyaika. Eetos-julkaisuja (osa 17). Turku: Eetos.